Cursus manoeuvreren?

09-07-2012 07:28

met het wisselvallige weer van de afgelopen weken is het steeds maar weer de vraag of de training door kan gaan. Lang tevoren kun je nog niet bepalen wat het op de trainingsavonden – bij ons de dinsdag en woensdag – gaat worden. Gelukkig hebben we met Sjaak, Annette en Yvonne een roeicommissie die hier uitgangspunten voor hebben bepaald en ook gezamenlijk een beslissing in nemen. Soms is het op het randje en wordt iedereen ’s middags verwittigd middels een email. We varen uit tot en met 5 Beaufort en dan nog afhankelijk van de richting en het zicht, temperatuur, neerslag. Afgelopen dinsdag was het een makkie met mooi rustig weer, maar met de onweersdreiging van woensdagavond zagen we, letterlijk en figuurlijk, de bui al hangen.

Toen ik de haven opfietste was het windstil, met op de horizon dreigende donkere wolken. Eén blikwisseling met de mede-zeilers onder de roeiers gaf al aan dat we het eens waren: het is nu nog stil, maar over 5 minuten kan het plenzen. Enfin, we zijn niet van suiker dus een beetje regen deert ons niet zo. Losgooien en de haven uit. Haal op, ennn gelijk!

Nadat we goed en wel de haven uit zijn (100 meter) steekt de wind op…. van 0 Bft naar een dikke 5 binnen 10 seconden. De wind treft ons pal dwars en het ziet er naar uit dat het even flink gaat spoken. Mmmm, we draaien om en terwijl het een beetje spettert varen we geroutineerd de haven weer in. Geen gekke dingen doen, dan maar een bakkie thee of koffie op het terras van het Bolbaken, met uitzicht over de Grevelingen. We wachten op de bui en kletsen ondertussen over de voorbereidingen van de Veerse Meer Race en de zomervakanties. De wind zwakt een tikkie af en we hebben onze benodigde dosis roeitraining nog niet gehad, dus we willen nog even heel graag! Dan maar langs het dammetje (1 kilometer lang) van de vaargeul. Daar is nog vlak water. Op de Grevelingen staan ondertussen flinke witte koppen. Eerst maar eens wegkomen met deze wind. Daarvoor moeten we achteruit “ons straatje” uit, dan een bochtje achteruit naar bakboord en ééntje vooruit naar stuurboord. Natuurlijk tussen één en al glimmend polyester door.  En alhoewel onze sloep het kleinste bootje is aan de steiger, zijn  we al varende ook de breedste (zo’n 8 à 9 meter). Potverdikke, wat al die weken goed is gegaan, gaat nu fout. We draaien de eerste bocht te kort achteruit en door een bakboord/stuurboord-foutje verdagen we aan de lagerwal, gelukkig niet tegen de boten maar tegen twee meerpalen. Met z’n allen houden we flink af en blijft Dwars in den Weg behoedt voor deuken en krassen.

Het commentaar (van onszelf) is niet van de lucht: Nou gaat lekker zo! Moet je ons nou zien…. een hoop gelach en een butsje in ons imago is de enige schade. Even flink afzetten tegen de palen en dan hard roeien aan bakboord. Het gaat zo hard dat er een riem overboord gaat… Gelukkig kan Marco hem nog net pakken, hij duikt hem bijna achterna.

Dan roeien we toch de vaargeul in. Er staat nog steeds een dikke 5, maar meteen zit er een goed tempo in. Gaan met die banaan. We speren langs het dammetje met de wind vol dwars op de romp. Ik zie Sjaak een beetje glimlachen en begrijp wat z’n bedoeling is: even voorbij het uiteinde van het dammetje proeven aan het zout van de Grevelingen. We worden flink door elkaar geschud en liggen meteen stil. Riemen klappen tegen elkaar en steken te diep of helemaal niet in het water. Chaos. Met de wind mee draaien we een rondje en gaan terug richting dammetje.

“Kunnen we niet met de wind mee richting Battenoord?” vraagt iemand. Ja, heen gaat wel, maar terug… Om dit te testen roeien we even met de wind mee, om daarna met de vlagerige wind vol op de kop terug te roeien. Pfff, dat valt nog niet mee. Het is zelfs lastig om je riemen boven het water tegen de wind in te duwen.

In de verte flitst er een felwitte kronkelende slang door de lucht en daarna nog één. We gaan terug. In hoog tempo en in een rechte streep.

Niet veel geroeid, maar wel veel geleerd vandaag…..

Paul Matthijssen

Voorzitter Roeivereniging Gelias

Terug

Doorzoek de website

© 2008 - 2019 Veerse Meer Sloepenrace

Veerse Meer Sloepenrace